Blog

El 6 de Març, Dimecres de cendra, inicia la Quaresma

La imposició de la cendra es practica a l’Església catòlica des dels seus orígens i recull la tradició jueva de cobrir-se amb cendres per manifestar penediment. El Dimecres de Cendra comença el temps de Quaresma

 • Per què s’imposa la cendra?
  La cendra és un símbol. La seva funció està descrita en el document de l’Església Directori sobre la pietat popular i la litúrgia número 125: El començament dels quaranta dies de penitència, en el Ritu romà, es caracteritza per l’auster símbol de les Cendres, que distingeix la Litúrgia del Dimecres de Cendra. Propi dels antics ritus amb què els pecadors convertits se sotmetien a la penitència canònica, el gest de cobrir-se amb cendra té el sentit de reconèixer que som fràgils i mortals, que necessitem ser redimits per la misericòrdia de Déu. Lluny de ser un gest purament exterior, l’Església ho ha conservat com a signe de l’actitud del cor penitent que cada batejat està cridat a assumir en l’itinerari quaresmal. S’ha d’ajudar als fidels, que acudeixen en gran nombre a rebre la cendra, al fet que captin el significat interior que té aquest gest, que obre a la conversió i l’esforç de la renovació pasqual.
 • Què simbolitza i què ens recorda la cendra?La cendra, com a signe d’humilitat, li recorda al cristià el seu origen i el seu fi: “Déu va modelar l’home amb pols de la terra” (Gn 2,7); “Fins que tornis a la terra, que és d’on vas ser fet” (Gn 3,19).
 • Per què s’inicia la Quaresma amb la imposició de la cendra?
  És l’inici dels 40 dies en què l’Església crida els fidels a la conversió. També per preparar veritablement per viure els misteris de la Passió, Mort i Resurrecció de Crist a la Setmana Santa.
 • Què se’ns diu al moment de la imposició?: “Recorda que de pols ets i en pols et convertiràs” i “converteix-te i creu en l’Evangeli”.
 • Què signifiquen aquestes paraules per als cristians? Són un signe i unes paraules que expressen molt bé la nostra caducitat, la nostra conversió i acceptació de l’Evangeli.
 • Què fer quan no hi ha sacerdot o Església prop aquest dia? Quan no hi ha sacerdot la imposició de cendres es pot realitzar sense Missa, per un diàca o un laic, de forma extraordinària. No obstant això, és recomanable que a l’acte es precedeixi per una litúrgia de la paraula i les cendres han d’estar beneïdes per un prevere o un diaca. Si no hi ha Església a prop, es pot complir el dejuni i l’abstinència que és obligatori.
 • A qui se li imposa la cendra? Pot rebre aquest sacramental qualsevol persona, fins i tot no catòlica. Com especifica el Catecisme (1670 ss.) Els sagramentals no confereixen la gràcia de l’Esperit Sant com ho fan els sagraments.
 • És obligatòria la imposició de la cendra? Dimecres de cendra no és Missa de precepte, per tant, no és obligatòria rebre-la, és un sacramental, però sí que és recomanable.
 • Quant de temps cal tenir la cendra al front? Com un desitgi. No existeix un temps determinat.
 • Qué se’ns demana en aquest temps litúrgic? A apropar-se al sagrament de la Reconciliació, a resar el Via Crucis, a fer penitència, dejú i donar almoïna. És el temps de demanar perdó a Déu i de perdonar als qui ens han ofès.
 • Es obligatori el dejuni i l’abstinència durant la Quaresma? Per què? En Dimecres de Cendra és obligatori el dejuni i abstinència, com en el Divendres Sant, per als majors de 18 anys i menors de 60. Fora d’aquests límits és opcional. Aquest dia els fidels poden tenir un dinar “fort” una sola vegada al dia. En aquest sentit, és obligatòria perquè ens ajuda a mortificar i a preparar millor l’esperit per a la gran Pasqua.

 

Traductor »