El nostre patró, Sant Cebrià

Sant Cebrià (16 de Setembre)

El patró de la nostra parròquia és Sant Cebrià, que encara que va viure fa molts anys, és un model molt vàlid avui dia.

Sant Cebrià era un home molt culte i ric de l’alta societat de  l’imperi romà, que disposava de tots els plaers imaginables. Però es trobava buit en el seu cor, per falta de sentit de la seva vida. L’exemple d’estimació i alegria dels cristians, i sobre tot d’un prevere, Celestí, a qui va conèixer, el van fer convertir-se al cristianisme i trobar en Crist la resposta lluminosa a totes les seves foscors.

La seva qualitat com a persona va fer que el poble l’escollís bisbe, i va dedicar la seva nova vida a predicar el missatge cristià i pasturar el seu poble. Ho va fer tan a fons que se’l considera un dels grans pares de l’Església. Ens ha deixat molts tractats sobre com afrontar reptes personals seguint el criteri de Crist. Era molt pràctic, i només es va dedicar a estudiar els problemes concrets dels seus contemporanis, molts dels quals encara són aplicables als nostres dies.

Destacariem el seu Tractat sobre el parenostre, on afirma que en la pregària és molt més important el cor de la persona que les paraules que utilitza. També el seu llibre Sobre la unitat de l’Església, que és el primer escrit teològic sobre el misteri de l’Església.

Com que els cristians, només obeïen Déu, representaven un perill per al manteniment del poder de  l’imperi. Per això l’emperador va prohibir el cristianisme i executava els que no renuncièssin a seguir Jesús. Cebrià va acceptar la mort donant testimoni de què és el més important.

La parròquia de Valldoreix ha editat un petit llibre sobre la historia de Sant Cebrià, que n’explica molts més detalls interessants. Us recomanem llegir-lo: El testimoni de Sant Cebrià. També, per als més petits, tenim una vida de Sant Cebrià per colorejar: Vida de Sant Cebria per colorejar

Traductor »