La Setmana Santa explicada

DIUMENGE DE RAMS EN LA PASSIÓ DEL SENYOR

Aquest dia se celebren dos moments. En el primer recoerdem l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem en la qual tot el poble el lloa com a rei amb cants i palmes. Per això els fidels, porten els seus rams a l’Església per a ser beneïts, com a signe de la victòria de Crist. En segon lloc, a la Missa se celebra la passió del Senyor, i es llegeix tot el relat evangèlic, per recordar si seguim el seu exemple de submissió al Pare i l’acompanyem en la seva passió i mort, serem dignes de participar també de la seva resurrecció.

Els dies dilluns, dimarts i dimecres Sants, pertanyen encara al temps de Quaresma i permeten reflexionar sobre la importància de la Setmana Santa que arribarà al seu punt àlgid amb el Tríduum Pasqual. Són dies forts de gràcia per a viure el perdó sacramental. Durant aquests dies, o el matí del Dijous Sant, en cada Diòcesi se celebra la Missa Crismal, on el Bisbe acompanyat de tots els sacerdots, beneeix els Sants Olis amb què se celebraran els Sagraments durant tot l’any. En aquesta celebració els sacerdots també renoven les promeses de lliurament i servei que van realitzar en les seves respectives ordenacions.

TRÍDUUM PASQUAL (Dijous de tarda, Divendres, dissabte i diumenge)

És el període en què es commemora la passió, mort i resurrecció de Jesús de Natzaret, i constitueix el moment central de la Setmana Santa i de l’any litúrgic.

Dijous Sant
El Tríduum Pasqual s’obre el Dijous Sant a la tarda, que ja és simbòlicament el divendres, amb la celebració del Sopar del Senyor. És un moment fonamental per als catòlics, ja que Jesús es va quedar present en el pa i en el vi, ens va deixar el seu Cos i la seva Sang. Aquest dia instituint l’Eucaristia també va instituir el sacerdoci ministerial. Un altre aspecte fonamental del Dijous Sant és el manament de l’Amor que Jesucrist deixa als seus deixebles, i ho fa donant exemple a rentar els peus dels seus Apòstols.

Després de la Missa del Sopar del Senyor, el Santíssim Sagrament es porta solemnement al Monument on romandrà fins l’endemà perquè els fidels puguin combregar en l’Ofici de la Mort del Senyor. Durant tota aquesta nit recordem Jesús que prega a Gethsemaní i és traït per Judes i fet presoner, injustament condemnat per jueus i per romans, que pateix per cadascú de nosaltres. I per això els cristians s’apropen al Monument per vetllar i pregar i acompanyar Jesús.

Divendres Sant
Aquest dia es recorda la Passió i Mort del Senyor. És l’únic dia en l’any que no hi ha Missa. En la celebració es proclama el relat de la Passió, s’adora solemnement la Creu i es combrega amb les hòsties consagrades el Dijous Sant. És un dia per fer silenci i contemplar l’amor de Crist que es va lliurar fins a l’extrem. Aquest dia també es realitza el “Via Crucis“, camí de la Creu. Consisteix a acompanyar Jesús en el camí fins a la crucifixió, repassant 14 moments (estacions) des que va ser condemnat a mort fins a la seva sepultura.

Dissabte Sant
És el dia que Jesús va estar mort al sepulcre. Durant el matí molta gent va en silenci a resar a les esglésies o es fa algun tipus d’acte de pietat. S’acostuma a fer la pregària litúrgica de Laudes. I també alguna pregària a la Mare de Déu, com el Sant Rosari o el cant de l’Stabat Mater, per acompanyar Maria en la seva soledat i tristesa, i també en la seva esperança en la Resurrecció del seu Fill.

Diumenge de Pasqua
A la nit del Dissabte Sant, ja simbòlicament començant el diumenge, se celebra la Resurrecció de Jesús, en la Vetlla Pasqual, la nit més important de tot l’any. Aquesta Vetlla Pasqual comença amb la benedicció i encesa del Ciri Pasqual, símbol de la Llum de Crist Ressuscitat, que ha il·luminat tota la història. I a la seva llum es llegeixen els grans moments de la història de la Salvació, com Déu ha fet grans meravelles, fins arribar a la més inaudita, la Resurrecció del seu Fill. Després sota aquesta Llum Pasqual els cristians renovem les promeses del nostre baptisme i celebrem l’Eucaristia per rebre a Jesús Ressuscitat, el Pa viu baixat del cel per donar vida al món. Aquesta és la Festa més important dels cristians. I amb ella comença el Temps Pasqual, que dura cinquanta dies, fins a la Pentecosta.

Aquest és el moment més oportú per al baptisme d’adults, ja que també reneixen a la nova vida de Crist, i tots renovem el propi baptisme.

És el dia més important i més alegre per als catòlics, ja que Jesús va vèncer a la mort per donar vida. Això vol dir que Crist dóna l’oportunitat de salvar-se, d’entrar al Cel i de viure sempre feliços en companyia de Déu. Pasqua és el pas de la mort a la vida.

Traductor »