Dia 15 Mes de Sant Josep

Niccolò Possino s.XVII

Dia 15

15 de Març
La Sagrada Família torna del desterrament

Pel senyal de la santa creu, dels nostres enemics deslliureu-nos, Senyor, Déu nostre

En el Nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant. Amén.

Senyor meu Jesucrist

MEDITACIÓ
La Sagrada Família torna del desterrament.
Déu, que havia cuidat d’avisar a Sant Josep perquè escapés de la persecució d’Herodes fugint amb el Nen Jesús i la seva Mare Santíssima a Egipte, va cuidar també, arribat el temps oportú, d’avisar-lo per mitjà d’un àngel que tornés a la terra d’Israel. Herodes havia mort, i per tant la Sagrada Família, i especialment el diví Infant, ja no corria perill. Contempla el goig dels sants desterrats quan van poder tornar a la seva pàtria, sentir parlar l’idioma dels seus pares, adorar amb les cerimònies de la Religió veritable al seu Déu i Senyor, i viure en companyia dels parents i coneguts El poderós Herodes havia mort, sobrevivint el Nen Jesús a qui ell volia degollar; com també en els segles venidors aniran desapareixent els perseguidors de Jesucrist i de la seva Església, i la santa Religió cristiana perseverarà fins a la fi dels segles. Un segon avís, es desprèn de l’Evangeli, va tenir Sant Josep de l’àngel, quan ja estaven o anaven a la terra d’Israel. A Herodes l’havia succeït en el regne de Judea el seu fill Arquelau, tan cruel com el seu pare, i per això a fi d’evitar noves persecucions l’àngel ordena a Sant Josep que es traslladés a Natzaret. Heus aquí com totes les satisfaccions han de tenir dins d’elles mateixes una nota d’amargura. La satisfacció completa no la podem trobar en aquest món. La Sagrada Família tornava a la seva pàtria amb el cor dilatat i satisfet; el retorn a la pàtria sense aquell rei criminal que volia degollar a Jesucrist, sembla que els havia de donar una tranquil·litat completa. Més Arquelau, que tenia instints tan sanguinaris com son pare, reganava a Judea i a Galilea tenia el govern en les seves mans altre fill d’Herodes que més endavant havia de contribuir a la Passió del Redemptor. No obstant això, l’àngel va avisar a Sant Josep que se n’anessin a Galilea, i la Sagrada Família, posada la seva confiança en el cel, es va retirar a Natzaret; perquè, com observa el sagrat Evangelista, estava profetitzat que el nostre diví Salvador seria conegut amb el nom de Jesús de Natzaret, com efectivament per tal nom se li ha conegut fins als nostres dies.
Considera ara, cristià, en tot aquest negoci de l’exili a Egipte i retorn del nostre Senyor Jesucrist i de tota la Sagrada Família a Natzaret, com resplendeix l’autoritat de Sant Josep, la qual Déu, i fins al mateix Evangelista, sembla que es complau a fer ressaltar. Déu no comunica les seves ordres directament a Jesús ni a Maria, sinó que en tot allò que ateny al govern de la Sagrada Família ho comunica al gloriós Patriarca que era el cap d’ella. En tots aquests fets veiem com una consagració divina de l’autoritat de Sant Josep; ell és qui rep del cel per mitjà d’un àngel l’avís de fugir a Egipte; a ell se li notifica que poden tornar al seu país, i finalment a ell comunica l’àngel directament que s’allunyin de Judea i vagin a habitar a Galilea.
Respecta també tu, cristià, als teus superiors, havent d’estar ben convençut que la divina Providència es val d’ells per al govern de la teva ànima, comunicant-los, els llums necessaris per al teu bé espiritual. No examinis mai els mèrits dels teus superiors; Jesús i Maria eclipsaven per la seva dignitat i excel·lències a Sant Josep, i no obstant això l’obeïen fidelment i es deixaven governar per ell. Segueix tu també la direcció dels superiors que Déu t’ha donat, i no erraràs en el teu camí.

Medita aquestes veritats i demana, per intercessió de Sant Josep, les gràcies que necessites.

PETICIÓ
Oh gloriós Patriarca Sant Josep, feu que descansi sempre en la Providència de Déu que governa la nostra vida.

OBSEQUI
Resa un Pare nostre en honor de l’àngel que en nom de Déu avisava a Sant Josep.

PREGÀRIES PER A OBTENIR LA PROTECCIÓ DE SANT JOSEP

Recordeu-vos, Oh piadosíssima Verge Maria, que mai no s’ha sentit a dir que ningú que hagi implorat la vostra assistència i reclamat el vostre auxili hagi estat abandonat de Vós. Animat amb aquesta confiança, a Vós també recorro, oh Verge Mare de les Verges. i encara que gemint sota el pes dels meus pecats, m’atreveixo a comparèixer davant la vostra presència sobirana. No desoïu, oh Mare de Déu, les meves supliques, ans bé escolteu-les propicia i acolliu-les favorablement. Amén.
I.
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en veure i no comprendre el misteriós estat de la vostra Esposa, i pel goig que vau sentir en anunciar l’àngel que havia concebut per obra de l’Esperit Sant; us demano que m’aconseguiu la gràcia de no judicar mai més al pròxim. Pare nostre, Au maria i Glòria.
II
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en veure la pobresa en què va néixer Jesús, i pel goig que vàreu sentir en veure’l adorat pels àngels, pastors i Mags; us suplico m’aconseguiu la gràcia de saber servir el Rei de la glòria en humilitat i pobresa d’esperit. Pare nostre, Ave maria i Glòria.

III
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en veure la sang que vessada el vostre tendre Fill en la cerimònia de la Circumcisió, i pel goig que vau tenir en imposar-li per ordenació divina el nom de Jesús o Salvador; us suplico m’aconseguiu la virtut de la mortificació de la carn, que
és l’alegria de l’esperit. Pare nostre, Au maria i Glòria.
IV
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en escoltar al temple com Simeó profetitzava la Passió de Jesús, i per la joia que vau sentir en saber que amb ella salvaria als
homes; us suplico m’aconseguiu la gràcia de conèixer i estimar el mèrit de la creu. Pare nostre, Ave maria i Glòria.
V
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en deixar la vostra pàtria fugint pel desert a Egipte, i pel goig que vau sentir en veure caure a la presència de Jesús les estàtues dels falsos déus; us suplico m’aconseguiu la gràcia de deixar el que hi ha al món abans que ofendre a Déu. Pare
nostre, Ave maria i Glòria.

VI
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel temor que Jesús fos injuriat, i pel goig que vau sentir en anunciar l’àngel que estaríeu segurs a Natzaret; us suplico m’aconseguiu la gràcia de confiar tranquil·lament en la Providència divina. Pare nostre, Ave maria i Glòria.
VII
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu quan vau perdre a Jesús, i pel goig que vau sentir en trobar-lo al temple entre els doctors admirat de tots els assistents; us demano la gràcia que sàpiga trobar a Déu freqüentant els sagraments. Pare nostre, Ave maria i Glòria.

Oració
Santíssim Patriarca Sant Josep, digníssim Espòs de la Verge maria i Pare nutrici de nostre Redemptor Jesús, que per les vostres heroiques virtuts, dolors i goigs meresquéreu tan singulars prerrogatives i privilegis per a intercedir pels vostres devots; us suplico, oh gloriós Sant, assoliu per a cada un de nosaltres les virtuts pròpies del nostre estat i que tots siguem devots de la vostra estimada Esposa, Maria Santíssima, a fi que per la seva intercessió i la vostra puguem vèncer als nostres enemics pels mèrits de Jesús, i aconseguir les gràcies i favors que us demanem, per santificar les nostres ànimes, obtenir una mort feliç i després gaudir eternament de la glòria. Amén.

Traductor »