Dia 13 Mes de Sant Josep

Dia 13

13 de Març
Avís de l’Àngel a Sant Josep

Pel senyal de la santa creu, dels nostres enemics deslliureu-nos, Senyor, Déu nostre

En el Nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant. Amén.

Senyor meu Jesucrist

MEDITACIÓ
Una grossa tribulació esperava a la Sagrada Família després de la glòria gaudida al portal de Betlem, on els àngels de cel i els grans de la terra havien fet acatament al nen Diví que reposava en la menjadora. Tranquil, una nit, estava dormint el sant Patriarca, rendit de la feina del dia, quan un àngel li desperta dient: «Aixeca’t, pren al Nen i a la seva Mare, i fuig a Egipte, perquè el rei Herodes busca el Nen per matar-lo». Els pronòstics de les grandeses de l’Infant, el vaticini que havia de restaurar a Israel, la profecia del seu regne etern que abastaria el món sencer van inflamar la imaginació d’Herodes i, aferrat com estava als béns de la terra, amb el recel de perdre el regne, es va tornar cruel i tot ho hagués passat a sang i foc abans de deixar el tron que gaudia. Oh, que certa és la màxima del nostre Senyor, que difícilment se salven els rics! Aferrats al cor els béns efímers de la terra, ens identifiquem amb ells, i abans que perdre’ls cometríem qualsevol disbarat; per això va dir també el Senyor que per seguir-lo a Ell hem de deixar-ho tot. En efecte, almenys el cor hem de tenir-lo deseixit de tot el que no sigui Déu; mentre fomentem una passió desordenada, estem en perill de pecar i l’experiència ensenya que fins als homes que semblen timorats, quan es presenta una ocasió en què o s’ha de sacrificar una cosa que s’estima desordenadament o bé pecar miserablement, ofenen a Déu abans de fer el sacrifici d’allò que constitueix l’objecte de les seves delícies. Ens esgarrifaríem dels grans delictes; pensem que els pecats enormes només els cometen persones d’una naturalesa diferent de la nostra; i no obstant tenim nosaltres la mateixa flaquesa que el nostre proïsme i estem exposats a cometre els mateixos delictes si no ens ajudem de la gràcia divina que omple els abismes de misèria que hi ha a la nostra naturalesa. Herodes va manar degollar a tots els nens de dos anys a baix, a Betlem i rodalia. La desolació era espantosa i el duel de les mares no es pot ponderar; però tot el que Déu vol, és salvat. Potser van morir degollats pel ganivet d’Herodes molts fills que regaladament criaven en ses cases algunes famílies benestants, mentre el Nen de l’estable de Betlem, el pobret Nen que s’ha d’escalfar amb l’alè dels animals, que no té més protecció sobre la terra que a l’humil fuster de Natzaret, se salva de la persecució dels enviats de l’ambiciós monarca.
Mira, cristià, com val més la protecció de Sant Josep que la persecució dels poderosos. Aprèn a estimar la protecció del gloriós Patriarca per deslliurar-te de tot perill; considera que l’avís donat per l’àngel a ell, i no a Maria, de guardar al Nen i a la seva Mare a Egipte, demostra clarament que Déu reconeixia a Sant Josep el caràcter de cap de la Sagrada Família, i pensa que si Jesucrist va obtenir per mitjà de Josep la salvació de la seva vida temporal, també tu, si ets devot del Sant, trobaràs sempre en ell a un advocat que et deslliuri dels perills de la vida, i a un intercessor poderós que t’ajudi en els sofriments i angoixes de la mort.

Medita aquestes veritats i demana, per intercessió de Sant Josep, les gràcies que necessites.

PETICIÓ
Oh gloriós Patriarca, així com deslliurareu de la persecució d’Herodes al Nen Jesús, ajudeu-me a vèncer totes les temptacions dels meus enemics.

OBSEQUI
Repeteix sovint aquesta petició del Pare nostre: no ens deixis caure en la temptació.

PREGÀRIES PER A OBTENIR LA PROTECCIÓ DE SANT JOSEP

Recordeu-vos, Oh piadosíssima Verge Maria, que mai no s’ha sentit a dir que ningú que hagi implorat la vostra assistència i reclamat el vostre auxili hagi estat abandonat de Vós. Animat amb aquesta confiança, a Vós també recorro, oh Verge Mare de les Verges. i encara que gemint sota el pes dels meus pecats, m’atreveixo a comparèixer davant la vostra presència sobirana. No desoïu, oh Mare de Déu, les meves supliques, ans bé escolteu-les propicia i acolliu-les favorablement. Amén.
I.
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en veure i no comprendre el misteriós estat de la vostra Esposa, i pel goig que vau sentir en anunciar l’àngel que havia concebut per obra de l’Esperit Sant; us demano que m’aconseguiu la gràcia de no judicar mai més al pròxim. Pare nostre, Au maria i Glòria.
II
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en veure la pobresa en què va néixer Jesús, i pel goig que vàreu sentir en veure’l adorat pels àngels, pastors i Mags; us suplico m’aconseguiu la gràcia de saber servir el Rei de la glòria en humilitat i pobresa d’esperit. Pare nostre, Ave maria i Glòria.

III
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en veure la sang que vessada el vostre tendre Fill en la cerimònia de la Circumcisió, i pel goig que vau tenir en imposar-li per ordenació divina el nom de Jesús o Salvador; us suplico m’aconseguiu la virtut de la mortificació de la carn, que
és l’alegria de l’esperit. Pare nostre, Au maria i Glòria.
IV
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en escoltar al temple com Simeó profetitzava la Passió de Jesús, i per la joia que vau sentir en saber que amb ella salvaria als
homes; us suplico m’aconseguiu la gràcia de conèixer i estimar el mèrit de la creu. Pare nostre, Ave maria i Glòria.
V
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en deixar la vostra pàtria fugint pel desert a Egipte, i pel goig que vau sentir en veure caure a la presència de Jesús les estàtues dels falsos déus; us suplico m’aconseguiu la gràcia de deixar el que hi ha al món abans que ofendre a Déu. Pare
nostre, Ave maria i Glòria.

VI
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel temor que Jesús fos injuriat, i pel goig que vau sentir en anunciar l’àngel que estaríeu segurs a Natzaret; us suplico m’aconseguiu la gràcia de confiar tranquil·lament en la Providència divina. Pare nostre, Ave maria i Glòria.
VII
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu quan vau perdre a Jesús, i pel goig que vau sentir en trobar-lo al temple entre els doctors admirat de tots els assistents; us demano la gràcia que sàpiga trobar a Déu freqüentant els sagraments. Pare nostre, Ave maria i Glòria.

Oració
Santíssim Patriarca Sant Josep, digníssim Espòs de la Verge maria i Pare nutrici de nostre Redemptor Jesús, que per les vostres heroiques virtuts, dolors i goigs meresquéreu tan singulars prerrogatives i privilegis per a intercedir pels vostres devots; us suplico, oh gloriós Sant, assoliu per a cada un de nosaltres les virtuts pròpies del nostre estat i que tots siguem devots de la vostra estimada Esposa, Maria Santíssima, a fi que per la seva intercessió i la vostra puguem vèncer als nostres enemics pels mèrits de Jesús, i aconseguir les gràcies i favors que us demanem, per santificar les nostres ànimes, obtenir una mort feliç i després gaudir eternament de la glòria. Amén.

Traductor »