Què celebrem el Dilluns de Pasqua?

Què celebrem el Dilluns de Pasqua?

Litúrgicament tota la Setmana és DIA DE PASQUA, la festa més solemne de l’any.

El que avui sigui un dia civilment festiu és un fet cultural, per tradició, que també es fa a la resta d’Europa i ens entronca amb el nostre passat carolingi.

Història

Al segle IX la Catalunya Vella pertanyia a l’imperi fundat per Carlemany i depenia del bisbat de Narbona. Això suposava que quan hi havia alguna festivitat important de vegades calia fer un llarg viatge per desplaçar-se a la casa pairal.

Aquest era el cas de les tres Pasqües de l’any: Nadal, Pasqua Florida i Pasqua Granada. I com que a l’edat mitjana els desplaçaments solien ser llargs, la foscor intensa i els mitjans precaris, la gent necessitava tot l’endemà per tornar a casa. Per tant, el Dilluns de Pasqua era una jornada en què no es treballava, que no és exactament igual que fer festa. Ja ho explica ben bé el refranyer: ‘Per Pasqua i per Nadal, cada ovella al seu corral.’

Aquest costum originari de la Catalunya Vella es va anar estenent a mesura que s’anaven conquerint més territoris i ha perdurat a gairebé fins avui. Avui a Catalunya i al País Valencià es fa festa de divendres a dilluns i a les Illes Balears de dijous a dilluns.

Aquesta tradició ens lliga amb els països del centre d’Europa, perquè el dia festiu també ha perdurat en més indrets que van restar sota influència carolíngia i que, amb el pas dels segles, han mantingut aquest costum.

Traductor »