Sínode 2021/23

Per una Església sinodal

Comunió

Participació

 Missió

Adsumus, Sancte Spiritus

Pregària sinodal

Som aquí, Esperit Sant, reunits en el vostre nom. Vós que sou el nostre veritable conseller: veniu a nosaltres, doneu-nos suport, entreu als nostres cors. Ensenyeu-nos el camí, Mostreu-nos com assolir la meta. Impediu que perdem el rumb com a persones dèbils i pecadores. No permeteu que la ignorància ens porti per falsos camins. Concediu-nos el do del discerniment, perquè no deixem que les nostres accions es guiïn per prejudicis i falses consideracions. Conduïu-nos a la unitat en Vós, perquè no ens desviem del camí de la veritat i la justícia, sinó que en el nostre pelegrinatge terrenal ens esforcem per assolir la vida eterna. Us ho demanem a Vós, que obreu en tot temps i lloc, en comunió amb el Pare i el Fill pels segles dels segles. Amén.

Què és el Sínode?

El Sínode dels bisbes és un organisme consultiu creat per Pau VI en el marc del Concili Vaticà II, per demanar a bisbes de tot el món que participin en el govern de l’Església, aconsellant al Papa sobre assumptes d’interès per a l’Església universal.

Etimològicament, la paraula “sínode” deriva dels termes grecs syn (“junts”) i hodos (“camí”), i expressa la idea de “caminar junts”.

Què és el Sínode de 2023?

L‘any 2023, el Sínode dels Bisbes es reunirà a la seva XVI Assemblea General Ordinària, per tractar el tema ‘Per una Església sinodal: comunió, participació i missió’, a convocatòria del papa Francesc.

La data exacta de l’Assemblea està per determinar, però serà a l’octubre, previsiblement per una durada de 3 o 4 setmanes, com sol ser habitual als Sínodes.

Tot i això, s’introdueix una novetat: el Sínode del 2023 no només és l’Assemblea d’octubre del 2023, aquest esdeveniment on participen el Papa i els bisbes, sinó que és tot un procés que involucra, a més, el conjunt dels batejats (sacerdots, religiosos, laics, homes, dones, joves, adults…).

Per què es parla de Sínode 2021-23?

Perquè els treballs preparatoris de l’Assemblea comencen el 2021, i el Papa vol que tota l’Església universal hi participi, per a això ha dissenyat un itinerari especial.
L’Assemblea del 2023 serà la tercera fase del Sínode, on prendran part entre 200 i 250 pares sinodals.

Abans, el 2021 i el 2022, se celebraran les fases de preparació on hauran participat milions de persones.

Així, el Sínode 2021-2023 no només és l’Assemblea d’octubre del 2023, aquest esdeveniment on participen el Papa i els bisbes, sinó que és tot un procés que involucra, a més, el conjunt del Poble de Déu.

Què és el Instrumentum laboris?

Un Instrumentum laboris (en llatí, ‘instrument de treball’) és un tipus de document oficial del Vaticà utilitzat en una Assemblea General del Sínode dels Bisbes.

No és un indicador de quines seran les conclusions del Sínode, però dóna una idea del consens general a l’Església sobre el tema de discussió.

Per què hi ha dos Instrumentum laboris del Sínode de 2023

Al Sínode de 2023 hi ha dos Instrumentum laboris que resulten de consultar les Esglésies locals (fase diocesana) i les Esglésies a nivell continents o regions (fase continental).

Els dos Instrumentum laboris els elabora la Secretaria General Permanent del Sínode: el primer estarà publicat el setembre de 2022 i s’enviarà com a document de treball de la fase continental. El segon es publicarà el juny del 2023 i es remetrà als pares sinodals abans de l’Assemblea d’octubre del 2023.

Tots dos textos serviran per iniciar les discussions dels membres participants i focalitzar-ne els treballs.

Quins documents s’han publicat fins ara?

  • El Document Preparatori (el que fins ara es coneixia com a Lineamenta). Català      Castellà
  • Un Vademècum (un manual “per a l’escolta i el discerniment”)

L’objectiu d’aquesta documentació és proporcionar una metodologia i facilitar la consulta i la participació de tots els creients en àmbit de l’església local.

Què hem de fer?

El Sínode ens demana que:

  • meditem la paraula de Déu
  • escoltem els altres
  • busquem veure la voluntat de Déu per a l’Església d’avui.

Tot seguit us oferim una pàgina web amb textos dels Evangelis sobre l’Església:

https://Luknia.com/sinodo

Les preguntes

(del Vademecum, simplificat)

  1. Qui és Jesús per a tu?
  2. Què esperes de l’Església?
  3. Com creus que l’Església podria millorar?
  4. Com podries ajudar a millorar l’Església?

Cóm participar-hi?

Cal recordar que no es tracta d’una aportació d’idees personals, sino d’aportacions elaborades a la llum de l’Esperit Sant, a partir de la pregària i la meditació.

Totes les aportacions s’enviaran primer a la diòcesi, després s’estudiaran a escala continental i finalment aniran al Sínode de Roma del 2023.

Es poden trametre via formulari web o dipositar-les físicament a les urnes de la parròquia.Formulari Web per enviar les teves aportacions:

https://forms.gle/gbC1TC11mnFRgAsH9

Diptic aportacions al Sínode (per imprimir)

El Sínode és un temps de l’Esperit Sant

Una Pentecosta per l’Església

Tota l‘Església ha començat la senda i avancem en aquest camí d‘escolta, de discernimient, veient com podem participar, què és el que ens demana l‘Esperit Sant en aquest moment de la història, quina és la nostra missió.

El Sínode és un temps de l‘Esperit Sant amb tot el que això significa, és a dir, el que va significar la Pentecosta per la primitiva Església.

I què va significar la Pentecosta? Canviar la mentalitat, trencar els murs, les pors, sortir a predicar fins als límits de la terra. Per això, aquest posar-nos en les mans de l‘Esperit Sant és el canvi fonamental.

Des d‘aquí anirem descobrint el camí, les coses que cal canviar“. „Hi haurà canvis, sí. A vegades fonamentals i bàsics, que no ens portaran a coses estrambòtiques, sinó a viure l‘essència de la nostra fe, a allò que és l‘Església“.

Traductor »