Dia 8, Mes de Sant Josep

Dia 8

8 de Març
Del viatge a Betlem

Pel senyal de la santa creu, dels nostres enemics deslliureu-nos, Senyor, Déu nostre

En el Nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant. Amén.

Senyor meu Jesucrist

MEDITACIÓ
Un dels deures que la santa religió de Jesucrist imposa als quals la segueixen és la submissió i obediència a l’autoritat pública; per això pots contemplar en San José aquesta virtut, com totes les altres de la vida humana. L’emperador romà, Cèsar August, publicà un edicte ordenant que tots els súbdits s’empadronessin al poble del seu origen, per la qual cosa Josep havia fer-se inscriure en els registres de Betlem d’on n’era descendent.
Contempla la humilitat del Patriarca: era de la família reial de David, és a dir, dels reis propis i naturals de país i no obstant això, obeeix l’ordre de l’emperador estranger que regnava a la Judea, i es disposa, vencent totes les dificultats, a anar a la petita ciutat on havia de néixer el Redemptor del món, com estava anunciat pels antics profetes.
Surten de Natzaret Josep i Maria i segons refereix l’antiga tradició, muntada en una somera la celestial Verge, que portava en les seves entranyes al Fill diví de l’Etern Pare. Els grans contemplatius han trobat delícies i llums celestials en la consideració d’aquestes jornades de camí que van fer els sants Esposos des de Natzaret a Betlem. Qui podia imaginar que en aquell pobre bagatge i en tan humil companyia es trobava el Verb etern que venia al món il·luminar-lo i redimir-lo? Començava ja el temps de les noves grandeses, diferents de les mundanes. El nou ordre de coses, aquella excel·lència que consisteix a l’interior i invisible, en l’esperit, incomprensible per als homes materials i grollers, i que és el que fa les delícies del mateix Déu.
Aquells dos caminants, Josep i Maria, són mirats amb indiferència pels altres viatgers d’humil condició, potser amb desdeny pels rics de la terra que, enlluernats per la brillantor de l’or, no entenen d’una altra grandesa que de la dels diners; i no obstant això ells anaven acompanyats per un exèrcit invisible d’àngels, ja que portaven amb si a Aquell de qui estava escrit que els àngels del Senyor guiarien els seus passos i sostindrien amb els palmells de les mans perquè el seu peu no ensopegués en les pedres de camí.
Acompanya’ls tu, ànima meva, en els seus devots passos; els cristians acompanyen a Jesucrist sagramentat quan és portat als malalts com a Viàtic; pensa tu que en aquelles jornades de Natzaret
a Betlem, Maria i Josep porten el viàtic a tota la humanitat malalta, que porten a Jesucrist al món, on ha vingut per ajudar als homes en el camí de la vida, deslliurar-los de pecat i confortar el seu esperit donant-los per aliment la veritat. Considera a més les males estones de Sant Josep per trobar allotjament a les nits per la seva celestial Esposa, per proporcionar-se el frugal aliment que haurien de menester, els temors que es passaven en un camí llarg i mancats de vigilància; però, com la divina Providència sempre dóna a l’home que és fidel una compensació en les dificultats i tribulacions de la vida, la dolça conversa dels dos Esposos, les oracions que aquelles dues santíssimes ànimes dirigien al cel els produïen un goig intern i suavíssim que superava les pena i les angoixes d’aquell penós viatge. Tu també, oh cristià, has de fer el viatge al Betlem celestial pels penosos camins de la vida, però acomboiat amb Josep i Maria, i la seva dolça amistat suavitzarà les teves dificultats, i la pau que començaràs a gaudir ja aquí serà un gust anticipat de la qual Déu et té preparada en la vida eterna.

Medita aquestes veritats i demana a Déu, per intercessió de Sant, les gràcies et convinguin.

PETICIÓ
Oh Josep i Maria, en els camins de la vida, sigueu sempre la meva companyia.

OBSEQUI
Resa un Pare nostre pels navegants i caminants.

PREGÀRIES PER A OBTENIR LA PROTECCIÓ DE SANT JOSEP

Recordeu-vos, Oh piadosíssima Verge Maria, que mai no s’ha sentit a dir que ningú que hagi implorat la vostra assistència i reclamat el vostre auxili hagi estat abandonat de Vós. Animat amb aquesta confiança, a Vós també recorro, oh Verge Mare de les Verges. i encara que gemint sota el pes dels meus pecats, m’atreveixo a comparèixer davant la vostra presència sobirana. No desoïu, oh Mare de Déu, les meves supliques, ans bé escolteu-les propicia i acolliu-les favorablement. Amén.
I.
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en veure i no comprendre el misteriós estat de la vostra Esposa, i pel goig que vau sentir en anunciar l’àngel que havia concebut per obra de l’Esperit Sant; us demano que m’aconseguiu la gràcia de no judicar mai més al pròxim. Pare nostre, Au maria i Glòria.
II
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en veure la pobresa en què va néixer Jesús, i pel goig que vàreu sentir en veure’l adorat pels àngels, pastors i Mags; us suplico m’aconseguiu la gràcia de saber servir el Rei de la glòria en humilitat i pobresa d’esperit. Pare nostre, Ave maria i Glòria.

III
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en veure la sang que vessada el vostre tendre Fill en la cerimònia de la Circumcisió, i pel goig que vau tenir en imposar-li per ordenació divina el nom de Jesús o Salvador; us suplico m’aconseguiu la virtut de la mortificació de la carn, que
és l’alegria de l’esperit. Pare nostre, Au maria i Glòria.
IV
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en escoltar al temple com Simeó profetitzava la Passió de Jesús, i per la joia que vau sentir en saber que amb ella salvaria als
homes; us suplico m’aconseguiu la gràcia de conèixer i estimar el mèrit de la creu. Pare nostre, Ave maria i Glòria.
V
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en deixar la vostra pàtria fugint pel desert a Egipte, i pel goig que vau sentir en veure caure a la presència de Jesús les estàtues dels falsos déus; us suplico m’aconseguiu la gràcia de deixar el que hi ha al món abans que ofendre a Déu. Pare
nostre, Ave maria i Glòria.

VI
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel temor que Jesús fos injuriat, i pel goig que vau sentir en anunciar l’àngel que estaríeu segurs a Natzaret; us suplico m’aconseguiu la gràcia de confiar tranquil·lament en la Providència divina. Pare nostre, Ave maria i Glòria.
VII
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu quan vau perdre a Jesús, i pel goig que vau sentir en trobar-lo al temple entre els doctors admirat de tots els assistents; us demano la gràcia que sàpiga trobar a Déu freqüentant els sagraments. Pare nostre, Ave maria i Glòria.

Oració
Santíssim Patriarca Sant Josep, digníssim Espòs de la Verge maria i Pare nutrici de nostre Redemptor Jesús, que per les vostres heroiques virtuts, dolors i goigs meresquéreu tan singulars prerrogatives i privilegis per a intercedir pels vostres devots; us suplico, oh gloriós Sant, assoliu per a cada un de nosaltres les virtuts pròpies del nostre estat i que tots siguem devots de la vostra estimada Esposa, Maria Santíssima, a fi que per la seva intercessió i la vostra puguem vèncer als nostres enemics pels mèrits de Jesús, i aconseguir les gràcies i favors que us demanem, per santificar les nostres ànimes, obtenir una mort feliç i després gaudir eternament de la glòria. Amén.

Traductor »