Dia 10, Mes de Sant Josep

Dia 10

10 de Març
Sant Josep en el Naixement de Jesús

Pel senyal de la santa creu, dels nostres enemics deslliureu-nos, Senyor, Déu nostre

En el Nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant. Amén.

Senyor meu Jesucrist

MEDITACIÓ
Contempla, cristià, el pessebre o estable de Betlem, mira les sagrades persones que hi intervenen, examina l’edifici on estan acollides i aprendràs lliçons que el món totalment ignora. És la revolució més completa del món. Ja saps que, segons ens diu l’Evangeli, els qui aquí són els primers, en l’eternitat seran els últims, i per contra els últims d’aquí seran els primers d’allà. Aquest nou ordre de coses comença a Betlem: allà veuràs als poderosos prostrar-se als peus dels humils, als savis i rics als peus de qui amb prou feines saben llegir i que no tenen diners per pagar l’hostal, el cel humiliat davant la terra, als àngels als peus dels homes, als pastors i als reis adorant el Fill de Maria, el protegit de Sant Josep, que jau sobre un pobríssim llit de palla. Quins van ser els sentiments de Sant Josep en aquest pas inefable del Naixement del nostre Senyor Jesucrist en el portal de Betlem? Dos són els principals afectes que solen contemplar-se en el gloriós Patriarca durant el sant Naixement: El
primer de pena per la pobresa què ha de rebre el Rei de la glòria en venir al món; i, en veritat, si considerem humanament les coses, ja que Sant Josep era home, i havent-se confiat al gloriós Patriarca la missió de disposar i tenir cura de la casa del Fill de Déu sobre la terra, li havia de causar profunda tristesa no comptar amb cap d’aquelles comoditats i regals amb què fins i tot en les
famílies més pobres són cuidats els nens en venir a la vida. Els devots consideren, i així és de creure, que Josep i Maria es van portar ja de Natzaret el més precís per al sacratíssim part; però així i tot Quanta pobresa en el Naixement del Fill de Déu! Per bressol una menjadora, per matalàs la palla, per cortinatges les teranyines, per escalfar al Nen l’alè dels dos animals que els acompanyaven a l’estable. Però un cor noble i generós com el de Sant Josep, quan està faltat de comoditats materials per obsequiar a qui estima, supleix aquesta manca amb els més afectuosos i dolços sentiments de l’ànima. Era pobre de fortuna però ric de cor, i per això els contemplatius consideren l’inestimable tribut d’amor que Sant Josep va pagar al diví Infant quan humilment postrat en terra el va adorar en els braços de la Immaculada Mare de Déu, en donar-li l’enhorabona per la seva misericordiosa vinguda al món. Si tu, cristià, ets pobre, no t’entristeixis en veure que els rics ofereixen dons preciosos a Déu; recorda que Jesucrist va ensenyar un dia que la vídua que havia dipositat en el raspall del temple l’ofrena més petita era qui l’havia donat més gran, perquè havia donat amb gran amor l’únic que posseïa. La virtut de la generositat és al cor i no en la bossa.
Juntament amb aquesta tristesa has de considerar en Sant Josep l’alegria de veure l’estable amb llums celestials i al diví Nen lloat pels àngels que li canten himnes de glòria, i adorat pels pastors i els reis que li ofereixen els tributs propis de la seva condició. Josep, en la seva gran fe, va considerar en els pastors i reis les primícies de la humanitat que Jesucrist venia a conquerir, la composició del seu regne que abraçaria totes les classes humanes, des de les més elevades a les més humils; i tu, cristià, imita el gloriós Patriarca alegrant el cor amb la fe de les coses divines, quan les coses humanes, a causa de la seva petitesa, et deixin trist.

Medita aquestes veritats i demana a Déu, per intercessió de Sant Josep, les gràcies que necessites.

PETICIÓ
Oh gloriós Patriarca, feu-me comprendre la grandesa de les coses divines, perquè així sàpiga desprendrem de les mundanes.

OBSEQUI
Resa tres Parenostres en honor de Jesús, Maria i Josep.

PREGÀRIES PER A OBTENIR LA PROTECCIÓ DE SANT JOSEP

Recordeu-vos, Oh piadosíssima Verge Maria, que mai no s’ha sentit a dir que ningú que hagi implorat la vostra assistència i reclamat el vostre auxili hagi estat abandonat de Vós. Animat amb aquesta confiança, a Vós també recorro, oh Verge Mare de les Verges. i encara que gemint sota el pes dels meus pecats, m’atreveixo a comparèixer davant la vostra presència sobirana. No desoïu, oh Mare de Déu, les meves supliques, ans bé escolteu-les propicia i acolliu-les favorablement. Amén.
I.
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en veure i no comprendre el misteriós estat de la vostra Esposa, i pel goig que vau sentir en anunciar l’àngel que havia concebut per obra de l’Esperit Sant; us demano que m’aconseguiu la gràcia de no judicar mai més al pròxim. Pare nostre, Au maria i Glòria.
II
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en veure la pobresa en què va néixer Jesús, i pel goig que vàreu sentir en veure’l adorat pels àngels, pastors i Mags; us suplico m’aconseguiu la gràcia de saber servir el Rei de la glòria en humilitat i pobresa d’esperit. Pare nostre, Ave maria i Glòria.

III
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en veure la sang que vessada el vostre tendre Fill en la cerimònia de la Circumcisió, i pel goig que vau tenir en imposar-li per ordenació divina el nom de Jesús o Salvador; us suplico m’aconseguiu la virtut de la mortificació de la carn, que
és l’alegria de l’esperit. Pare nostre, Au maria i Glòria.
IV
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en escoltar al temple com Simeó profetitzava la Passió de Jesús, i per la joia que vau sentir en saber que amb ella salvaria als
homes; us suplico m’aconseguiu la gràcia de conèixer i estimar el mèrit de la creu. Pare nostre, Ave maria i Glòria.
V
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu en deixar la vostra pàtria fugint pel desert a Egipte, i pel goig que vau sentir en veure caure a la presència de Jesús les estàtues dels falsos déus; us suplico m’aconseguiu la gràcia de deixar el que hi ha al món abans que ofendre a Déu. Pare
nostre, Ave maria i Glòria.

VI
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel temor que Jesús fos injuriat, i pel goig que vau sentir en anunciar l’àngel que estaríeu segurs a Natzaret; us suplico m’aconseguiu la gràcia de confiar tranquil·lament en la Providència divina. Pare nostre, Ave maria i Glòria.
VII
Gloriós Patriarca Sant Josep, pel dolor que experimentareu quan vau perdre a Jesús, i pel goig que vau sentir en trobar-lo al temple entre els doctors admirat de tots els assistents; us demano la gràcia que sàpiga trobar a Déu freqüentant els sagraments. Pare nostre, Ave maria i Glòria.

Oració
Santíssim Patriarca Sant Josep, digníssim Espòs de la Verge maria i Pare nutrici de nostre Redemptor Jesús, que per les vostres heroiques virtuts, dolors i goigs meresquéreu tan singulars prerrogatives i privilegis per a intercedir pels vostres devots; us suplico, oh gloriós Sant, assoliu per a cada un de nosaltres les virtuts pròpies del nostre estat i que tots siguem devots de la vostra estimada Esposa, Maria Santíssima, a fi que per la seva intercessió i la vostra puguem vèncer als nostres enemics pels mèrits de Jesús, i aconseguir les gràcies i favors que us demanem, per santificar les nostres ànimes, obtenir una mort feliç i després gaudir eternament de la glòria. Amén.

Traductor »