Sant Cebrià (16 de Setembre)

El patró de la nostra parròquia és Sant Cebrià, que encara que va viure fa molts anys, és un model molt vàlid avui dia.

Sant Cebrià era un home molt culte i ric de l’alta societat de  l’imperi romà, que disposava de tots els plaers imaginables. Però trobava a faltar la part essencial de la vida, la qual cosa la va trobar en el cristianisme.

La seva qualitat com a persona va fer que el poble l’escollís bisbe, i va dedicar la seva nova vida a estudiar el missatge cristià. Ho va fer tan a fons que se’l considera un dels grans pares de l’Església. Ens ha deixat molts tractats sobre com afrontar reptes personals seguint el criteri de Crist. Era molt pràctic, i només es va dedicar a estudiar els problemes concrets dels seus contemporanis, molts dels quals encara són aplicables als nostres dies.

Destacariem el tractat sobre el parenostre, on afirma que en la pregària és molt més important el cor de la persona que les paraules que utilitza.
Com que els cristians, només obeïen Déu, representaven un perill per al manteniment del poder de  l’imperi. Per això l’emperador va prohibir el cristianisme i executava els que no renuncièssin a seguir Jesús. Cebrià va acceptar la mort donant testimoni de què és el més important.

La parròquia de Valldoreix ha editat un petit llibre sobre la historia de Sant Cebrià, que n’explica molts més detalls interessants. Us recomanem llegir-lo.